Ήταν το 1960 όταν ο πατέρας μου Νικόλαος Μαρούλης 20 ετών τοτε, γνώρισε το παστέλι για πρώτη φορά δίπλα στον παστελοποιό Κ. Κυκνα στην γενέτηρά του Κέα(Τζια). Αργότερα και ασκόντας καθ’όλη την επαγγελματική του ζωή την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, τελειοποίησε τη δόση και το παστέλι “Ανώγι” πήρε τη σημερινή του γεύση και μορφή.
Μια απο τις αγαπημένες του ασχολίες που αργότερα έγινε και δική μου είναι η μελισσοκομική τέχνη. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις απο πρώτο χέρι τα υλικά τα οποία εμπιστευέσαι για να φτιάξεις ένα τόσο θρεπτικό προϊόν που η παράδοση του στην Ελλάδα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επιλέγοντας λοιπον τα καλύτερα Ελληνικά μέλια και αμύγδαλα και παντρεύοντάς τα με σουσάμι απο την ανατολή, καθώς και μια έκπληξη πορτοκαλιού συνεχίζω τη τέχνη του πατέρα μου, και ποιός ξέρει πόσων πατεράδων πριν απο αυτον, με μεράκι και αγάπη!

Με τιμή

Μαρούλης Ν. Πέτρος, toanogi

Λίγα λόγια για το παστελι και την ιστορία του…

Το παστελι και η παράδοσή του στις κυκλάδες είναι τόσο παλιά όσο και η θάλασσα που βρέχει τα νησιά μας. Με το πέρασμα του χρόνου, το κάθε νησί, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή υλικών και γεύσεων σ’αυτό, όπως ακριβώς και το κάθε νησί έχει τη δική του προσωπικότητα και ομορφιά.

Έτσι σε κάποια νησιά προσθέτουν κρασί σ’άλλα πιπέρι ή κανέλλα και ο κατάλογος συνεχίζεται. Το δικό μας παστελι , φτιαγμένο και επηρεασμένο απο τη όμορφη Κέα με την αρχαία παράδοση στη μελισσοκομία είναι βαπτιμένο με πορτοκάλι. ο σουσάμι με το μέλι, σαν συνδυασμό υλικών ήταν γνωστός σ’όλη την Ελλάδα από την αρχαιότητα.

Το παστελι αναφέρεται απο την Ομηρική εποχή στην Ιλιάδα καθώς και απο τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο ως “τονωτικό και ευγωνικό γλύκισμα”. Ακόμα το παστελι ως δυναμωτικό, ήταν απαραίτητο ως τροφή πριν απο κάθε στρατιωτική επιχείρηση στην αρχαιότητα και φυσικά δεν έλειπε απο το διαιτολόγιο των σπαρτιατών. Στη σύγχρονη επόχη το θαυματουργό πάντρεμα του σουσαμιού με το μέλι και κυρίως του μαλακού παστελιού, αυτού που περιέχει πάνω απο 40% μέλι, σαν το δικό μας, έχει παραγκωνιστεί απο σκευάσματα ξενόφερτα και μη θρεπτικά.

Οι διατροφικές, δικαιολογημένες, ανησυχίες μας τον τελευταίο καιρό όμως, μας κάνουν, όλους, να ξανανακαλύπτουμε τα υγιεινά παραδοσιακά προϊόντα και την υψηλή θρεπτική τους άξια. Το μέλι απο μόνο του περιεχεί πάνω απο 180 θρεπτικά συστατικά και το σουσάμι σχεδόν άλλα τόσα. Όταν λοιπόν τα βάζουμε μαζί έχουμε ένα άριστο διατροφικό προϊόν( παστελι ) ιδανικό για τα παιδιά μας, τις έγκυες, τους αθλητές και για όλους εμάς που ζητάμε ότι καλύτερο στη διατροφή μας.

παστελι το ανώγι
παστελι το ανώγι
παστελι το ανώγι
παστελι το ανώγι

Το παστελι καταπολεμά την αυπνία, την εξάντληση, την χοληστερίνη, βοηθά στη χώνευση λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και είναι γνωστό αφροδιασιακό από την αρχαιότητα. Συστίνεται κατά της αρτηριοσκλήρωσης, στη μείωση του καρκίνου και στη πρόληψη για τον καταρράκτη. Συστατικά: ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β1-Β2-ΒΕ, φυτικές ίνες, αντικαρκινική σισαμόλη, Ω3 και Ω9, λιπαρά οξέα καθώς και πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά.

Pin It on Pinterest

Share This
0
No products in the cart